Zakaj je strah tako odlično orodje manipulacije?

Ste že kdaj opazili, kaj se zgodi, ko se ustrašite? Čakre se v trenutku zaprejo in pretok energije se ustavi. Zato se moramo po takšnem šoku kar malo usesti in običajno nas začne še zebsti.

Ko nas je strah, zamrznemo svojo energijo. Dobesedno. Najbolj se to opazi na delovanju možganov. Postanejo začasno neoperabilni in tudi naša inteligenca se začasno zniža. Enostavno se naše razmišljanje zacikla v krogih. Vrtimo se le okoli teme, ki nas skrbi in si ustvarjamo najbolj črne scenarije. Tako še naprej dobesedno strašimo sami sebe in krog se ne more prekiniti tako zlahka.
Še posebej, če informacije od zunaj potrjujejo naše strahove ali samo megleno namigujejo na katastrofo. Ni potrebno ničesar drugega, naša domišljija opravi vse ostalo.

Ko nas je strah, zgubimo stik s svojim notranjim jazom- našo prirojeno modrostjo. Takrat smo dojemljivi za zunanja mnenja in usmeritve, saj nekako kar na lepem ne vemo, kaj je za nas najbolje. Poslušamo tuje napotke in upamo, da bo izid v našo korist.

Strah sam je naravno stanje. Sproži odziv beg ali boj, ki je bil včasih ključen za preživetje. Dolgotrajna preobremenjenost s strahom povzroča nervozo in anksioznost. Ker se v prestrašenem stanju izloča ogromno adrenalina, ki ga celice ne morejo pokuriti, ker ni ne boja ne bega, nastopi stres in izgorelost. To pa povzroči dodatno izgubo in pomanjkanje energije.
Se pa takšna nervoza zlahka prelevi v agresijo, odvisno od tipa človeka.

Zato, kadar začutite strah, ne dovolite, da vas nadvlada. In predvsem, ne dovolite, da vas ustavi. Strah je naravni odziv ega na neznano. Vklopite zdrav razum, pretehtajte okoliščine in delujte v skladu s svojo resnico. Ne glede na mnenja okolice in drugih.

Naredite si lahkotne dneve,

Matea🦋