NAVADE

Velikokrat od svojih klientov slišim: jah, takšen (takšna) pač sem, že moj oče (mama) je bila takšna…to je družinska tradicija…tako pač je pri naši hiši…

Ko se dotaknemo vprašanja, kako je prišlo do tega, da je nekaj tradicija, ali utečen način odzivanja, ugotovimo, da je v ozadju navada.
Navada pa ni nič drugega kot to, da smo določeno stvar tolikokrat ponovili, da smo jo ponotranjili in je postala del naših avtomatiziranih dejanj in odzivov. Uh, kako dolgi stavki 😅

Torej, odlična novica je, da navade lahko spremenimo. Take, ki nam ne pašejo hitreje, za take, ki so nam udobne, pa porabimo več volje in časa.

Ker v krog tradicij in družinskih navad običajno nismo ujeti sami, zna rušenje starih vzorcev prinesti nekaj hude krvi in zmede pri ostalih vpletenih. Ta upor je velikokrat razlog, da popustimo in sprememb ne izpeljemo do konca, ali pa se kmalu vrnemo nazaj v stare tire. Saj ne želimo biti mi tista tečka, ki kar naprej nekaj spreminja in kritizira, kajne? Pa tudi družinski izobčenec ni ravno hvaležna vloga.

Ja, spreminjanje navad in z njimi povezanih vzorcev obnašanja, razmišljanja in čustvovanja zahteva veliko odločnosti in trdnosti. Predvsem pa zavedanje, zakaj želimo spremembo. In imeti cilj pred očmi takrat, ko pridejo spremembe v naporno fazo.

Naredite si lahkotne dneve,

Matea 🦋