ROBIDA

Ravno včeraj sem se na sprehodu skozi gozd zapletla v vitico robide, ki me trmasto ni želela spustiti naprej. Obesila se mi je na nogo. Ko sem se osvobodila enega trna, že me je držal drugi. Robide nimajo trnja le po vejah, tudi na listnih pecljih in žilah so. Mali, nazaj ukrivljeni trni se lovijo na vse, kar pride mimo. Tudi, ko so vitice in listi že dolgo suhi.
Ni čudno, da so jih v starih časih ljudje sadili okrog svojih bivališč in vasi kot zaščito pred vsiljivci in roparji.

Robida je samonikla, divja rastlina, ki ljubi poseke, gozdne meje in prisojna pobočja. Večkrat prerastejo velike površine, ki postanejo neprehodne. Razen, če se oborožimo z mačeto 😊

Temnomodri, skoraj črni plodovi, ki so v resnici soplodja, sladkajo ljubitelje narave, otroke in vsakega, ki se ne ustraši ostre obrambe. Če želimo uživati v njihovem osvežujočem okusu, moramo do rastline pristopiti spoštljivo in modro. Najpametneje je uporabiti obe roki, da ne poškodujemo rastline ali sebe. Z eno držimo vitico, z drugo pa odtrgamo zrel plod. Niso vsi plodovi na eni rastlini ali veji enako zreli.

Včasih robid niso gojili po vrtovih. Ljudje so poiskali njihova divja rastišča in tam nabirali plodove in liste.

Njene prehranske in zdravilne učinke so uporabljali tako Grki, Rimljani, kot ameriški staroselci. Iz njihovih dolgih vej so si pletli vrvi. Mladi listi robide so bili nepogrešljivi v vsaki lekarni zeliščaric in zdravilk. Nepogrešljivi so bili pri zdravljenju vnetij dlesni, zaustavljanju krvavitev in driske. S čajem so čistili kri, blažili želodčne in črevesne težave. Razne pripravke iz robide so dajali tudi proti gripi, zasluzenju dihalnih poti, vnetju mandljev, kožnim izpuščajem in za zbijanje vročine.

Tudi v današnjih časih prepoznavajo njihovo blagodejno delovanje na celotno telo. Predvidevajo, da zaradi vsebnosti antioksidantov in protivnetnega delovanja, ščitijo srce pred infarktom in možgane pred starostno izgubo spomina. Zadnje raziskave v laboratorijih kažejo, da robide zavirajo rast tumorjev.

Za zdravljenje uporabljamo samo čaj in pripravke iz mladih listov robide in sok iz zrelih plodov. Zeleni plodovi so brez vrednosti, prav tako prestari listi. Liste nabiramo pozno pomladi, ko so že čisto razviti, vendar še mladi. Posušiti jih je treba na hitro, pri umetni toploti, vendar temperatura ne sme preseči 40 stopinj. Zreli plodovi so vir vlaknin, antioksidantov, aminokislin, vitamina C, K in mangana.

Topel robidov sok hitro pozdravi hripavost, če ga grgramo ali pijemo v majhnih požirkih. Seveda so robide in njihov sok najboljše sveže. Lahko jih pretvorimo v marmelado in uživamo v njihovi značilni aromi tudi pozimi. Svetujem vam, da marmelado prepasirate. Peške robid so trde in za marsikoga moteče, saj se rade zataknejo za zobe in zlezejo pod mostičke. Če se vam da ukvarjati z drobnimi bezgovimi jagodami, jih lahko primešate robidam v marmeladi. Nastane čudovita kombinacija, ki bo poskrbela za zimsko prebavo. Takrat je pasiranje obvezno. Robidovi marmeladi je modro dodajanje želirnega sredstva, drugače bo preveč tekoča.

Robidovi listi so pogosto sestavina čajnih mešanic za osvežitev in dvigovanje odpornosti. Odlična čajna mešanica, ki krepi obrambne sposobnosti organizma in rahlo blaži kašelj, vsebuje liste malin, robid, lapuhovih listov in lipovega cvetja v enakem razmerju. Eno, do dve čajni žlički prelijemo z četrt litra vrele vode in pustimo stati deset minut. Čaj si pripravljamo sproti.

Za luksuzni osvežilni čaj je priprava listja malo drugačna. Zahteva nekaj dodatnega ukvarjanja, vendar je rezultat vreden truda. Enaki količini malinovega in robidovega listja pustimo, da rahlo uvene. S kuhinjskim valjarjem jih zdrobimo na čisti laneni krpi. Poškropimo jih z malo vode in obesimo na toplo mesto. Zaradi fermentacije bo po 2 do 3 dneh zmes dobila izredno prijeten vonj po vrtnicah. Takrat jo moramo na hitro posušiti (40 stopinj, ne pozabite), in shraniti v dobro zaprto posodo. Tej mešanici lahko pri kuhanju dodajamo druge zdravilne rastline. Delež osnovne mešanice naj ne bo manjši od tretjine.

V magiji se robide uporabljajo v priklicih obilja in zaščite. Vitica robide, ki je prepletena z bršljanom in jerebiko, ščiti pred zlemi duhovi. Grm robide, ki raste pri hiši, ščiti pred vampirji in slabimi čarovnicami.

Torej, robida, ki je obravnavana kot gozdni plevel, v sebi skriva prave zaklade. Ko vas bo naslednjič ujela s svojimi trni, se vprašajte, kaj vas v življenju vleče nazaj. Čemu ali komu dovoljujete, da je breme okoli vaših nog, zaradi katerega se počutite ujeti. Treba se bo osvoboditi previdno in z občutkom, saj lahko nasilno trganje povzroči rane na vaši duši, prav tako, kot trnje naredi rane na vaši koži in luknjice na obleki.

Naredite si magične dneve,

Matea

www.jasnovidnikrt.si