Dnevi, ko se noč začne daljšati, nosijo v sebi precej mistike in magije.

31. oktobra se praznuje poseben čarovniški praznik samhain. Danes ga poznamo predvsem po izrezljanih bučah in nabiranju sladkarij. Toda ta praznik ima v bistvu zares dolgo tradicijo. Dan vseh svetih 1. novembra je odredila katoliška cerkev. V Sloveniji ga praznujemo od druge svetovne vojne naprej.

Samhain so praznovali Kelti že v petem stoletju pred našim štetjem. Za njih se je novo leto pričelo 1. novembra, ko si je noč že kar lepo prisvojila nekaj dnevnih uric. Polja in vrtovi so bili pospravljeni, kašče in kleti polni. Čas je bil za zahvalo materi Zemlji za vse obilje, pridelke in žetev.

V njeno čast in znak hvaležnosti so na zadnji dan oktobra kurili velike ognje. Vanje so metali po malo vsega, kar so tisto leto pospravili in pridelali. To je bila daritev za vsa božanstva, duhove in spirite, ki so pomagali, da so žita in poljščine lepo uspevali, da so bile domače živali zdrave in plodne.
Hkrati so nosili strašljive maske in oblačila za preganjanje duhov, ki so zaradi krajšanja sončnih ur pridobivali na moči. Z maskami so jih želeli ukaniti in prepričati, da so eni izmed njih. Tako jim duhovi ne bi sledili domov.

Daritve, sladkarije in hrana so bili namenjeni tudi vsem duhovom prednikov, ki so se na to posebno noč odločili za obisk. Pred vrata so postavili košaro, v kateri so duhove prednikov čakali priboljški, ponekod pa so jim pri družinski mizi pustili prazen stol in poseben pogrinjek samo zanje.

Teden pred prvim novembrom se začnejo vrata med svetovi odpirati in komunikacija med njimi poteka precej lažje, kot sicer. To so še posebej dobri dnevi za vpogled v prihodnost. In sveda za kakšen obred hvaležnosti.

31. oktober je bil pomemben dan tudi za vse neporočene mladenke. Verjele so, da bodo sanjale o svojem bodočem možu, če bodo pred spanjem pojedle sladko zmes iz lešnikov, orehov in muškatnega oreščka.

Kuharica, ki je pripravljala svečano zahvalno večerjo, je v hrano skrila svoj zlat prstan. Upala je, da bo oseba, ki ga bo med večerjo našla, deležna še posebne sreče v mesecih, ki so prihajali.

V dnevih med 30. oktobrom in 3. novembrom si vzemite čas zase in za svojo kontemplacijo. Pojdite nekam, kjer vas ne bo nihče motil, lahko tudi sprehod v naravo. Razmislite o vsem, kar želite, da za vas umre in odide iz vašega življenja. Lahko so to škodljive navade, pravni spori, slaba služba…izbire je veliko.

Potem naredite mjhen ogenjček na varnem mestu, v kakšni stari posodi, če imate kamin ste pa na konju. Vzemite kakšen košček sadja, oreščke, riž in rum ali vino. Malo vsega darujte ognju. Zahvalite se za vse izkušnje in spoznanja, ki ste jih potegnili iz nastalih situacij. Prosite svoje prednike, božanstva ali spirite, naj vam odprejo nove možnosti, novo pot. In zaupajte, da je za vas poskrbljeno.

Za priklic obilja postavite pred vhodna vrat jesenske pridelke, buče, orehe, lešnike, jabolka, kostanj…lahko si tudi naredite poseben kotiček v hiši, kamor postavite našteto. In vsakič, ko boste šli mimo, vpijte vase bogastvo narave, ki vam je na raspolago.

Naredite si magične dneve,

Matea 🦋

www.jasnovidnikrt.si