Zakaj se pari v resnici prepirajo?

Še eno vprašanje za milijon dolarjev.
V razmerju avtomatično prevzamemo naučene in pričakovane vloge. Naš zemeljski ego ljubi znano, četudi je to trpljenje in prepiranje. Ve kaj pričakovati in počuti se varno. Tako mnogi ljudje izberejo partnerja, ki ima značaj podoben enemu od staršev.

Takšen partnerski odnos je potem v resnici večna bitka za energijo. Če pogledate klasične pare, je običajno eden od partnerjev energijsko močnejši. Drugi se prilagaja, popušča in redko uveljavi svojo voljo. Če jo sploh kdaj.

Takšno podrejanje se lahko dogaja brez prepirov, v tišini in s tihim privoljenjem. Mogoče so bili prepiri na začetku zveze, ko je še potekalo merjenje moči. Potem pa se običajno zgodi predaja energije in prepiri se zredčijo, ali povsem prenehajo. Podrejeni partner se lahko popolnoma vda v usodo in preda vso svojo moč.
Lahko se počasi začne počutiti ujetega in mu odvisnost ne ustreza več. Takrat se prepiri zopet začnejo, saj se vzpostavlja nov energijski odnos.

Nekateri dominantni partnerji se ne zmorejo prilagoditi in spremeniti. Preveč jih je strah izgube nadzora nad družino, možem, ženo, otroci…imajo občutek, da se jim godi krivica in podira avtoriteta, jemlje moč.

Vendar pa moč, ki se opira na zmanjševanje moči drugih oseb, ni prava, trajna moč. Vedno ostanemo brez nje, ko se ostali udeleženci te izmenjave zavejo svoje vloge in rečejo NE. Ko se postavijo v svojo resnično moč in v svojo energijo, so vsi zunanji dejavniki brezpredmetni. Ne pustijo se več manipulirati in izkoriščati.
Življenje mu s tem daje priložnost, da ozavesti in predela svoje rane in bolečine, zamere in krivdo. S tem se lahko osvobodi vzorcev obnašanja in reagiranja, ki so pogojevali njegovo življenje in odnos. To velja za oba partnerja enako. Noben odnos, ki temelji na merjenju moči in podrejanju energij, ni zdrav, kvaliteten odnos.

Saj se še spomnite odličnega slovenskega izraza za moža in ženo? Soprog in soproga, seveda. Mislim, da ta beseda pove veliko: enaki cilji, enaka smer, podobna hitrost in vsak na svojih nogah- nobenega šlepanja.

Naredite si lahkotne dneve,

Matea 🦋