Po besedah staršev nikoli nisem bila mali angelček in pridna punčka.

Vedno sem kaj ušpičila.

Bodi pridna! Kolikokrat sem slišala te besede!
Ampak nihče mi ni povedal, kaj natančno pomeni biti pridna. Sčasoma sem ugotovila, da pridnost pomeni delati tisto, kar želijo drugi. Tako, kot pričakujejo drugi in takrat, ko ti rečejo.

Počasi mi je ta stavek začel iti na živce. Kadarkoli sem želela poizkusiti kaj drugače, divjati, glasno peti ali sem bila radovedna- nisem bila pridna! Seveda je sledilo veliko besed in vzgojni ukrepi.

Moram priznati, da sem se res zelo trudila biti pridna. Kajti s to pridnostjo je bila povezana tudi ljubezen. Zelo enostavno- če nisi pridna, te ne sprejemamo.

Precej let sem nihala med pridnostjo in izražanjem sebe. Biti pridna in ljubljena, ali biti avtentična in srečna …? Potreba po sprejetosti, odobravanju in ljubezni je zelo močna energija. Težko se ji upremo, še posebej v otroštvu in adolescenci, ko še gradimo svojo identiteto in notranjo moč.

Nekateri ljudje nikoli ne prerastejo potrbe po pridnosti. In zaradi tega se nihče v njihovi okolici ne razburja, saj so lahko vodljivi in na videz nenaporni. Kaj vre pod površjem, pa tako ne pokažejo.

Včasih se vprašajte, kam se nagibajo vaši odzivi. Ste pridni? Sledite navodilom ali razmišljate s svojimi možgani? Delate tisto, kar se od vas pričakuje ali tisto, za kar vi čutite, da vas veseli in osrečuje?
Res upam, da to zadnje.

Naredite si lahkotne dneve,
Matea 🦋

www.jasnovidnikrt.si