FIGA

No, fige so še v sezoni 😊
Na videz skromna figa, ki za svojo rast ne potrebuje posebne nega, v sebi skriva ogromno dobrih stvari. Tako ne preseneča, da je figovec eno prvih dreves, ki so jih ljudje začeli gojiti. Na bližnjem vzhodu, od koder izvira navadna figa, že več kot pred 11 000 leti.

Po zadnjih zapisih obstaja med 750 in 850 vrst figovcev in vsi so nekaj posebnega. Navadna figa (Ficus Carica), spada v vrsto Ficus. Verjetno vam je poleg fige najbolj poznana vrsta Ficus Benjamina, ki je pogost okras v naših domovih.

Figovci so domorodni v tropskem in sredozemskem svetu. Nimajo vsi plodov. Tisti, ki jih imajo, so razvili posebno simbiozo z osami. Figov plod ima cvetke v notranjosti sadeža. Figova drevesa in figove ose so se sorazvijali okoli 60- 80 milijonov let, da lahko mi uživamo v okusnih in zdravih plodovih. Brez figovih os ne bi bilo sadežev, saj osa spleza v plod skozi majhno luknjico na dnu sadeža in oplodi cvetke v notranjosti. Plod nato začne rasti. Ose potrebujejo figov plod, saj ta gosti jajčeca os, ki jih odložijo vanje. In res figa izgleda kot majhna maternica.

Fige navdihujejo človeštvo že tisoče let. V starem Egiptu je bila figa povezana z boginjo materjo Hator, z Nut, boginjo neba in Isis, boginjo plodnosti in žensk.
V Indijski mitologiji je Buda dosegel razsvetljenje, ko je meditiral pod krošnjo figovca. V Knjigi zakona so fige eden od sedmih svetih vrst rastlin. Njihova prisotnost skupaj s pšenico, ječmenom, grozdjem, granatnim jabolkom, olivami in datlji so znak obljubljene dežele.
V grški mitologiji velja, da je Demetra Dionizu podarila figo, zato pri njih velja za simbol ljubezni in plodnosti. Grki so tako fige tako visoko cenili, da je bilo prepovedano izvažati fige boljše kakovosti.
Rimljani so prav tako imeli fige za sveta drevesa in verjeli so, da voljkulja, ki je vzgojila Romulusa in Remulusa, počiva pod figinim drevesom.
Figa je tretje drevo, omenjeno v Svetem pismu, poleg drevesa življenja in drevesa spoznanja. Tudi v Koranu so fige opisane kot plodovi iz raja.

Tudi figa ima zdravilne učinkovine in lastnosti.
Sirup, narejen iz nedozorelih plodov in listov je dober proti kašlju, hripavosti, kratki sapi in nasploh boleznih pljuč in prsi. Pripravke iz figovih plodov uporabljajo kot blago odvajalno sredstvo. Kdo ne pozna namočenih suhih fig in sliv kot pomoč pri zaprtju?
Figin beli sok, ki priteče, če ranimo drevo, odtrgamo list ali zeleni plod, se uporablja za odpravljanje bradavic, črevesnih parazitov ali lajšanje anemije. Vendar pozor- figov beli sok je lahko alergen za ljudi, ki ne prenesejo lateksa. Prav tako lahko v večkratnem stiku s kožo povzroči vnetje, zato pazite, da res namažete samo bradavico, ne pa še okoliške kože. Listi so znani po antidiabetičnem in pomirjevalnem učinku.

Plodovi fig so izredno hranilni. Vsebujejo pektine, sladkor, različne vitamine in sadne kisline, fermente in sluzi. Cenjeni so sveži, posušeni in tudi v kulinariki.

V magiji se fige uporabljajo pri obredih plodnosti. Ženske, ki so želele zanositi, so nosile s seboj male faluse narejene iz figovega lesa, da bi povečale svojo plodnost in možnost za spočetje. Prav tako se takšni amuleti priporočajo moškim, ki se zdravijo za impotenco ali neplodnostjo. Fige so povezane tudi z moško močjo. Moškim se priporoča, da jedo sveže fige, če želijo povečati svojo spolno moč in gibljivost semenčic.

Figov duh nas opominja, da vsi pripadamo človeštvu in nas vabi k skupnemu delu pri obnovi odnosov, nas samih in matere Zemlje. Spodbuja nas, da iščemo nove priložnosti v življenju in zavestno soustvarjamo za skupno dobro.
Nasprotni pol soustvarjanja je izolacija, zatiranje in občutek prevlade nad drugimi. Ta perspektiva je uničujoča, nadzorovalna in nestabilna. Spustite navezanost na rezultate, ki preprečujejo ustvarjali tok.

Figin plod predstavlja ženski princip, trikrpi listi pa moški princip. Umetniki so velikokrat intimne moške cone prekrili s figovim listom.

Fikusi, ki jih vzgajamo kot sobne rastline, prinašajo srečo in zaščito stanovalcem. Če ga postavimo v spalnico, bomo mirno spali, v kuhinji pa varuje družino pred lakoto.
Pravijo, da v figovo drevo, tako kot v lovor, nikoli ne udari strela. Tudi podivjani bik, ki ga privežete na figo, postane krotek in nežen.

Si kdo želi preveriti, če to deluje tudi na ljudi? Jaz najraje bi 😜

Naredite si magične dneve,

Matea 🦋

www.jasnovidnikrt.si