Breskev

Obirajo se zadnje breskve. In te so najbolj aromatične in najslajše. Običajno so po vrtovih to vinogradniške breskve, ki zrastejo samorasle iz koščic.

Breskev izvira iz Kitajske. Tam so odkrili fosile breskev, stare 2,6 milijona let. Ja, toliko časa je že z nami. Njena kultivacija se je začela v provinci Zheijang pred približno 6000 leti pred našim štetjem.
Na Japonskem se je pojavila okrog 4500 let pred našim štetjem, v Indiji okrog 1700 let pred našim štetjem. Sčasoma se je gojenje breskev razširilo na Perzijo (današnji Iran) in do leta 300 pred našim štetjem še v Grčijo.

Tukaj so jih spoznali Rimljani, ki so jih zanesli naprej po Evropi in Sredozemlju. Ker so Evropejci verjeli, da izvirajo iz Perzije, so jih imenovali perzijska jabolka.

Breskve in nektarine so enako sadje, le da imajo nektarine gladko kožo, breskve pa žametno. Obstaja na stotine sort breskev in nektarin. Spadajo med koščičasto sadje in njihova koščica vsebuje jedrce, ki je po obliki podobno mandlju. V njem je skrita snov amigdalin. Če jedrce žvečimo, se preko delovanja encimov in mikroflore želodca ljudi, ali živali, iz njih sprosti strupena cianovodikova kislina. Torej, prste stran.

Breskve delimo na cepke- pri njih se meso lepo loči od koščice- in na polcepke- pri njih breskvino meso ostane prilepljeno na koščico.
Tako nas breskev opominja na zavedanje, ali se kakšne stvari predolgo oklepamo, ali pa jo mogoče prehitro spustimo iz rok.
Cvetoče veje breskev simbolizirajo čistost in ženstvenost. Mlade ženske jih dajejo v svoj dom kot znak sreče in veselja ob zaroki. Na Japonskem je cvet breskve povezan s poroko in je znak nedolžnosti in zvestobe.

Breskev je simbol nesmrtnosti, čeprav breskovo drevo povprečno živi okrog petnajst let.
Plodovi, če jih jemo, budijo ljubezen. Tako za osebo, ki jo želite osvojiti, le naredite breskovo pito ali biskvit 😊

Plodove uživajte tudi, če želite postati modrejši. Breskev odraža srečo na vseh področjih našega življenja in zadovoljstvo, ki ga prinaša mir z zdravjem, delom, odnosi, ljubeznijo …

Kos breskovega lesa, ki ga nosimo s seboj, nam bo podaljšal življenje. Na Japonskem breskev uporabljajo za povečanje plodnosti, na Kitajskem pa otroci nosijo okoli vratu obešeno breskovo koščico, da jih ščiti pred demoni. Veje uporabljajo za odganjanje zlih duhov in bolezni.

Kot otrok sem tudi jaz oboževala svoj obesek iz breskove koščice, čeprav še nisem nič vedela o njegovi zaščiti pred zlemi duhovi. Tudi vi si ga lahko naredite z malo truda.
Ko se posladkate s sočno breskvijo, posušite njeno koščico. Potem poiščite večji kamen in nekaj mivke. Zmočite kamen in mivko in drgnite s koščico po tem. Mivka deluje kot brusilni papir in koščica se začne lepo tanjšati. Obrusite jo z obeh strani enakomerno in dobite prav zanimiv obesek. To je drugače najlažje početi na plaži. Tam se med kamni z lahkoto najde odvržena koščica, skale, voda in mivka pa so pri roki.

Če imate slabo kri, vas bo zanimal recepta za breskov eliksir.
Potrebujete 105 neškropljenih zelenih breskovih listov, liter domačega terana in pol kilograma sladkorja. Liste namočite v vino in jih skupaj s sladkorjem vrete 15 minut. Precedite, ohladite, zaprete v steklenico in shranite v hladilnik.
Vsako jutro na tešče vzamete eno jušno žlico eliksirja in vaša kri se bo popravila.

Žal mi je, da se je moj breskov obesek nekam potepel in ga ne morem pokazati. Morda se še kdo od vas spomni teh obeskov? Vem, da nisem bila edina, ki je drgnila koščice ob skalo 😅

Naredite si magične dneve,

Matea 🦋

www.jasnovidnikrt.si