No, pa se mi je posvetilo.

Že nekaj časa sem imela občutek, da me aktualna situacija v Sloveniji na nekaj spominja. Nekaj me je glodalo v ozadju misli…

Danes sem spet delala s parom zrelih let, ki je poročen že več kot polovico njunih življenj. In prešinilo me je! Naša realnost je podobna odnosu teh dveh starih zakoncev, v katerem je bil eden od njiju v popolnoma podrejenem položaju.

Njun odnos je bil zelo tradicionalen, patriarhalen. Gospod je bil navajen, da obvelja njegova, brez razprav in pomislekov. On je edini vedno vedel, kaj je najboljše za družino.
Gospa je v vseh letih do sedaj popuščala in se uklanjala. Nekaj zaradi strahu- gospod je vzkipljiv in glasen, nekaj zaradi ekonomske odvisnosti, nekaj zaradi otrok in ljubega miru.

Oh, saj je v vseh letih kdaj šibko ugovarjala in pokazala, da bi ona kaj drugače, da se ne strinja. A kaj, ko so takoj prišli pritiski, omejevanje in čustveno izsiljevanje. Njen soprog je namreč vsak poskus sprememb vzel osebno, kot napad na svojo integriteto, presojo in moč.
Ona je potrpela, se ga trudila še bolj ljubiti. Verjela je namreč, da bo spregledal, kako omejeno in zatrto se počuti, kako trpi in spremenil svoje obnašanje. Iz te moke žal ni bilo kruha.

Gospa se je naveličala čakati. Nehala je samo kimati, začela je govoriti NE in postavljati svoje meje. Jasno, da je bil ogenj v strehi. Toda ni se več uklanjala in popuščala brez dobrih razlogov. Če je gospod želel uveljaviti svojo voljo, jo je moral prepričati z argumenti. Njegov: Ker sem jaz tako rekel! ni več zadoščal.

Nekaj časa je njuni zvezi kazalo res slabo. Naveličana je že bila stalnega pregovarjanja, pritiskov in groženj. Potem pa sem jo opomnila, da se kljub vsem pritiskom, grožnjam in izsiljevanju njen NE upošteva! Gospod je ni mogel prisiliti v nekaj, če ona ni popustila. Ugotovila je, da ima njen NE moč in težo. Tako sta se začela učiti prave komunikacije in graditi odnos čisto na novo. Ker je bilo obema mar. Nikoli ni prepozno za spremembe.
Danes priznata, da sta veliko bolj srečna, kot sta bila v vseh letih svojega zakona.

Želim si, da bi se tudi drugi nekaj naučili iz njune zgodbe. Želim si, da bi bilo ljudem v Sloveniji več mar za soljudi. Želim si, da bi znali spoštovati osebne meje in odločitve drugih brez izsiljevanj, pritiskov in groženj. Želim si, da bi nehali kazati s prstom na drugače misleče. Želim si, da bi se nehali obnašati kot triletniki v peskovniku, ki se kregajo, kdo je na vrsti za igranje z rumeno kanglico. Želim si… želim si še veliko stvari, res veliko.
Hmmmm, kot kaže, vadim želje, novo leto se bliža 😊

Naredite si lahkotne dneve,

Matea 🦋

www.jasnovidnikrt.si