Danes je letošnja najdaljša noč.

Jutri se začenja Yulefest, obdobje praznovanja zmage Svetlobe nad Temo, vračanje moči Sonca in Življenja. Dan zimskega solsticija velja za svetega že tisočletja. Zimski obrat je bil znanilec konca najgloblje Teme. Čeprav se zima šele dobro začenja, že nosi v sebi zametke svojega konca.

Jutri bo dan najkrajši v vsem letu. Sonce bo navidezno obstalo na isti točki kar nekaj dni, potem se bo začel dan postopoma daljšati. Yulfest traja od 21. decembra do 1. januarja in je namenjen slavljenju življenja, tako kot je to večina poganskih in čarovniških svetih praznikov. Krščanstvo je pobralo in prepletlo nekaj starih običajev od tod in tam in umestilo Božič skoraj na sredino Yulfesta.

Vikingi so okraševali zimzelena drevesa s daritvami v obliki hrane in lesenih okraskov, da bi drevesne duhove spodbudili k vrnitvi spomladi.
V Nordijski tradiciji je stari mož Zima prihajal v domove in se pridružil slavju. Tudi Odina so opisovali kot starca z dolgo belo brado, ki hodi po domovih. Na teh verovanjih temelji lik Božička in Dedka Mraza.

Venčki, narejeni iz tise, bora, bodike, bele omele ali bršljana, predstavljajo neskončni krog življenja, zaščite in razcveta. Namesto venčka lahko uporabite tudi veje ali kar celo drevesce. Tisa predstavlja večnost in ponovno rojstvo, bodika in bršljan odganjata negativne energije in duhove, bor nosi zdravilno magijo, smreka predstavlja odpornost in bela omela rodovitnost in obilje.

Pri obredu na Yule ne sme manjkati hrastovo deblo- debelejši kos veje, ki se okrasi s storži, posušenim jagodičjem, cimetovimi paličicami, vejicami in plodovi bodike, bršljana in z belim omelom. Na sveti večer se to okrašeno vejo zažge v kaminu, da simbolično osvobodimo preteklost in izženemo vso staro in izrabljeno energijo, katere ne želite prenesti s seboj v novo leto. S tem tudi pozdravite vrnitev Sonca in proslavite daljšanje dneva.

Pogostitve so zelo važen del praznovanja solsticija. Skupaj z druženjem in povezovanjem ljudi. Tako prava tradicija veleva, da vsak pripravi svojo najljubšo jed, in si jo potem vsi razdelijo. Hkrati je vsak udeleženec prinesel nekaj, kar mu ni več služilo, ali tega ni več potreboval. Lepo zavita darila so položilo na velik kup in vsak si je lahko nekaj izbral.
Yule je tradicionalni čas, ko se spušča vse staro in smo vsi v pričakovanju novega. To je idealen čas, da očistite tudi svoj dom. Ko se znebite večine krame in stvari, ki jih res ne potrebujete več, je čas za dimljenje in blagoslov. Za tiste bolj izkušene in pravilno opremljene, pridejo v poštev borove iglice, brinove vejice ali bela omela. Ostali se lahko lepo znajdemo z dišečimi paličkami, belim žajbljem ali palo santom.
Naša Slovenska tradicija je okraševanje smrekic. Včasih, preden jih je zdesetkala bolezen, so bile to čudovite jelke. Vsi svetleči okraski, girlande in lučke, služijo za priklic Svetlobe in Obilja. Bolj se šajna, boljše je 😁

Še nekaj lahko naredite v tem prazničnem času. Premislite o svojih odločitvah in novoletnih obljubah. Prižgite si svečo v rdeči, zlati, srebrni, zeleni ali vijolični barvi. Vanjo glasno izgovorite svoje odločitve. Usedite se s svečo v roki in glejte, kako dogoreva, vi pa si predstavljajte, kako se vaše želje uresničujejo. Sanjarite, kako že živite te svoje sanje in jih v živo občutite do najmanjše podrobnosti, ki se jo lahko domislite. Potem vzemite papir in si zapišite, kateri koraki vas bodo pripeljali k cilju.

Ne vem za vas, toda sama imam lepe otroške spomine na Božične praznike. Takrat še ni bilo lučk za smrečico. Bili pa so čudoviti srebrni laski in pisane svetleče kače. Ter seveda delikatne steklene bunkice. Vse je bilo pospravljeno v veliki škatli, ki jo je ded slavnostno prinesel s podstrešja. Ta pridni otroci- torej vsi 😉- smo lahko podajali okraske dedu, ki jih je obešal na veje. Potem je vsa družina sedela okoli okrašene smrečice, pila čaj in se družila. Veliko se je pelo in pripovedovale so se zgodbe. Naslednje jutro je stara mama vsem razdelila pomaranče in čokolade. Moji otroci me običajno pogledajo, kot da sem padla z Lune, ko jih vprašam, če bi letos peli pod smrečico in si pripovedovali zgodbe.
Tradicije se spreminjajo, ni kaj 😊

Naredite si magičen Yulefest,

Matea 🦋🎅🌲✨⛄