Popuščanje otrokom DA, ali NE?

Tole vprašanje bi bilo za generacijo mojih staršev čisti absurd. Kakšno popuščanje neki? Otroke je treba pripraviti na življenje, ki ni igra in jih okrepiti!

To so delali na edini način, ki so ga znali- enako, kot so njih vzgajali naši dedki in babice. S strahom, z minimalnimi pohvalami in strogostjo.

Danes znamo drugače. Danes ti veš, da otroka ni treba razvajati, ampak mu prisluhniti. Priznati njegov čustva, upore in frustracijo, kadar se upira mejam, ki mu jih postaviš. Saj meje v resnici potrebuje, da se počuti varno.

Veš tudi, da moraš ti spoštovati njegove meje, da ti lahko zaupa. Držati dane obljube. Ravno včeraj je bil na svetovanju gospod, ki pri svojih šestinpetdesetih letih podzavestno še vedno čaka na tiste sanke, ki mu jih je oče obljubil za peti rojstni dan.

Otroci niso miniaturni odrasli. To niso niti fizično, niti čustveno in mentalno. Zato jih obravnavaj kot otroke. Kot nekoga, ki šele spoznava Svet in Sebe. Vsekakor z njimi deluj spoštljivo. Naj se najprej naučijo tega, da so vredni spoštovanja. Tako bodo znali spoštovati tudi sami.

Bodi čarobno,

Matea